Komkommers in de Natuurzeep

Keizerlijke komkommer?

Wat denk je bij het horen van ‘komkommer’? Vroeger dacht je aan dunne plakjes op brood of een groene salade bij je maaltijd. Na deze week niet meer… na deze week denk je aan uitspraken van Duitse politici die deze vrucht als dodelijk bestempelen.

Die uitspraken die maakte dat Nederlandse komkommertelers in zwaar weer terecht kwamen. Zo maar ineens van de ene dag is deze vrucht die al een eeuwenlange carriere maakte ten dode opgeschreven.

De komkommer verkreeg zijn sterrendom toen keizer Tiberius (42 vC-37 nC) verzot raakte op de komkommer. Columella en Plinius, twee oude Romeinen schreven veel over de komkommer in hun landbouwboeken. Zij beschrijven in hun boeken hoe tuinders het keizerrijk dagelijks van komkommers voorzagen. Een knap staaltje werk in die tijd omdat de komkommers alleen in de zomer groeien.  Door deze impuls werd de voorloper van kassenbouw uitgedacht: Tijdens de koude maanden werden de komkommerbedden bedekt met mica, een transparant soort steen want het vlakglas bestond toen nog niet.  

De tuinders moeten onophoudelijk hebben geëxperimenteerd, niet alleen om nieuwe vormen te vinden, maar ook om de smaak te verbeteren. Ze geloofden bijvoorbeeld dat als de zaden werden geweekt in melk en honing voordat ze werden gezaaid, de rijpe komkommers veel beter van smaak zou zijn.

Aan de komkommer wordt van oudsher al geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Het was een Romeins gebruik om geperste komkommerzaden te geven aan mensen met oogproblemen. In de huidige tijd wordt de komkommer nog steeds gewaardeerd als schoonheidsmiddel. Zo wordt komkommerzeep nog steeds gebruikt voor mensen met een  gevoelige huid en huidirritaties.

Natuurzeep gemaakt van Komkommer en Geitenmelk met Pepermunt KruizemuntWij maken Natuurzeep volgens een bepaald procedé waardoor de zeep 6 weken moeten uitrijpen. Of het een vooruitziende blik is geweest? In ieder geval is de Zen Komkommer en Geitenmelk Zeep klaar voor gebruik. Gemaakt van echte komkommers en geitenmelk waardoor een zachte romig schuim ontstaat bij gebruik. Verfrissende geuren van Pepermunt en Kruidige Kruizemunt maken dit een super opkikker niet alleen voor de zomermaanden!

This entry was posted in Natuurzeep. Bookmark the permalink.

Comments are closed.